Don't miss this kiss!

Kako izgleda jutro na Ramskom jezeru?! Možda malkice usamljeno, a kad si takav nekako daš sve od sebe da uvjeriš druge u svoje postojanje.

Uglavnom, do Ramskog jezera stižete iz pravca Sarajeva za neka dva sata vožnje, preko Konjica i Jablanice stižete na područje Prozor-Rama. Oduševljava vas prizor koji je pred vama-jezero okupano jutarnjim suncem, ostrvo Šćit sa samostanom u svojoj tišini i miru i sve je nekako smooth.

Prozor-Rama i Ramsko jezero najsjevernije su tačke Hercegovine, zapravo nalaze se na prijelazu Bosne u Hercegovinu, gdje je i orografsko razvođe između crnomorskog i jadranskog sliva. Prostor Rame opkoljen je obroncima visokih planina, sa sjevera od vrbaske doline odvajaju je obronci planina Raduše, Vranice i Zeca, dok prijevoj Makljen čini granicu između crnomorskog i jadranskog sliva, sa juga su obronci planina Čvrsnice i Vrana, dok zapadnu granicu čini planina Ljubuša.

Ramsko jezero je nastalo 1968. god. i po svojoj genezi vještačko jezero, nastalo potapanjem izvora i gornjeg toka rijeke Rame. Jezero je površine 15,3km², leži na nadmorskoj visini od 594m. U periodu kad smo mi posjetili jezero akumulacija vode nije bila na najvišem nivou, jer se jezerska voda u akumulaciji koristi za potrebe HE Rama, ali čuli smo da u proljeće kad se snijeg topi i kad je nivo vode najveći jezero izgleda savršeno.
Jezero je i dom ostrvu Šćit koje je sa jezerom spojeno nasipom i na poseban način daje poseban pečat ovom prostoru. Na ostrvu se nalazi Franjevački samostan u okviru kojeg se nalazi Kuća mira idealno mjesto za one koji traže mir i tišinu. Kažu da su se baš u ovom samostanu partizani za vrijeme II svjetskog rata spremali za kontraofanzivu u bitci na Neretvi. Pored Šćita, još dva manja otočića, Umac i Škarine, dodatno uljepšavaju ambijent i razbijaju jednoličnost jezerske vode. Jezero je polukružnog oblika sa mnogo zaljeva, a blagi pad obala čini jezero pristupačnim sa gotovo svih strana. Eh, da, malo o pristupačnosti,- kako se jezero nalazi na nekadašnjim livadama, njivama i obradivim površinama sa dosta ilovače obale su mu dosta blatnjave zbog oscilacije površine jezera.

Podatak za ljubitelje ribolova: u jezeru ima potočne i kalifornijske pastrmke, smuđa, šarana, klena, babuške… dakle uslovi za ribolov izvanredni.Ramsko jezero pruža zaista odlične uslove za odmor i rekreaciju, bilo da tražite malo tišine i mira, volite šetnju, planinarenje, vožnju čamcem, kupanje, ribolov. Sve to možete naći upravo ovdje. I još mnogo toga.I zato ako se nađete na obalama Ramskog jezera ni slučajno ne propustite jutarnji poljubac sunca i jezera, Marsa i Venere, leptira i cvijeta. Uživat ćete, vjerujte.