Pećina Megara

Pećina Megara, poznata još i pod nazivom Kuvija, nalazi se u blizini Sarajeva, u zapadnom dijelu planinskog sklopa Bjelašnice (Preslici planina, na sjeverozapadnoj padini brda Orlovca).

Najlakši pristup je od Tarčina, dolinom potoka Bioča (Bjelašnica) u početku asfaltnom, a kasnije dobrom makadamskom cestom prema Mehinoj Luci i dalje, do Laništa, širokog proplanka gdje su se nekad nalazile šumarske kuće, a danas uređeno izletište sa ognjištima i nadstrešnicama.

Odatle do pećine vodi šumska staza. Pećina je bogata ukrasima.

Najveće nalazište pećinskih medvjeda koji su izumrli u posljednjem ledenom dobu.

Hrustovačka pećina

Pećina Hrustovača predstavlja najveći i najznačajniji speleološki objekat na području općine Sanski Most.

Prva je pećina u Bosni i Hercegovini koja je predstavljena u turističkim vodičima početkom XX stoljeća.

Njena veličina, značajni kulturni ostaci, pećinski ukrasi i lagan pristup čine je veoma interesantnom za posjetu, moguću turističku prezentaciju i eksploataciju.

Pećina se nalazi na oko 12 km vazdušne linije od Sanskog Mosta, a oko 1 km od sela Hrustovo. Od sela do pećine ima još oko 700 m seoskog puta.

Hukavica

Pećina se nalazi na oko 13 km od Velike Kladuše, u neposrednoj blizini sela Gornja Vidovska, u podnožju brda Glavica. Od magistralnog puta Velika Kladuša – Cazin pećina je udaljena oko 7 km.

Oblikom je vrlo jednostavna i čini je jedan dugački pećinski kanal. Ukupno istražena dužina je 281 m. Za obilazak je pogodna samo velika dvorana dimenzija 20 x 30 m i visine oko 12 m.

Pećinu naseljava velika kolonija šišmiša, a interesantno je da je služila kao veliki podzemni rezervoar vode, što je jedinstven slučaj na širim prostorima Balkana.

Rastuša

Pećina Rastuša nalazi se u neposrednoj blizini istoimenog sela (zaselak Subotići, od zadnjih kuća stotinjak metara), na padinama Hrnjinog brda, 12 km zračne linije od Teslića.

Pećina se sastoji od jednog kanala sa nizom dvorana od kojih su neke bogato ukrašene nakitom.

Pećina je značajno paleontološko i arheološko nalazište. Uređena je za turističku posjetu.

Klokočevica

Pećina Klokočevica ili Klokotnica se nalazi u blizini Sarajeva, na istočnim padinama Bjelašnice, u blizini hotela „Maršal“ (Babin do).

Do pećine vodi označena šumska staza (oko 1 km).

U ulaznom kanalu su još austrougarski ljubitelji prirode napravili kameno stepenište do početka velike dvorane dimenzija 30 x 40 m.

Impozantnost prostora i sigasti ukrasu po obodu dvorane čine ovu ćećinu biserom prirode na olimpijskoj planini.

Djevojačka pećina

Djevojačka pećina se nalazi zapadno od Kladnj, gradića na magistralnom putu Sarajevo–Tuzla, nedaleko od sela Brateljevići.

Pećina se u literaturi spominje krajem 19. stoljeća kao “mjesto ljetnjeg klanjanja kladanjskih muslimana”. Pećina je znatnih dimenzija, dužine 250 m, širine do 30 i cisine do 20 m.

Poznata po pećinskim crtežima na ulazu čija starost ide od bronzanog doba do srednjeg vijeka. U pećini se nalazi djevojački grob po kome je pećina i nazvana. Dio pećine je uređen za turističku posjetu.